Løvøyspillet

For noen år siden lette Løvøykapellets Venner etter en person som kunne skrive et nytt tablå for å erstatte Kari Frantzens teater, som i mange år hadde bidratt til Olsokfeiringen ved Løvøykapellet. Venneforeningen fant kriminalforfatteren Kurt Aust og et samarbeid utviklet seg, som resulterte i det vi idag kjenner som Løvøyspillet.

Teatergruppen «Masken» med Scott Solberg og Gaute Bjørnøy i spissen må få førstedelen av æren for de første forestillingene som ble oppført i 2006.

Les Gjengangerens artikler fra 2006:

Bilder fra: GJENGANGEREN

Det neste Løvøyspillet ble satt opp i 2008 og ble noe endret i forhold til premieren i 2006. Ikke ugjenkjennelig annerledes, men det ble flettet inn mer humor, mer spenning, mer mystikk og, ikke minst, mer stemningsskapende musikk.

Ved forestillingen i 2008 tok Løvøykapellets Venner et større ansvar, men personer tilknyttet det lokale teaterlivet – i Masken og Scenekunstensemblet – var sentrale i markedsføringen og det teaterfaglige.

Scenografi og dramaturgi

Det er kirken, brønnen og området rundt som er godt utnyttet som spillets teaterscene.

Lyssettingen er utfordrende og utgjør en vesentlig del av scenografien. «Fortelleren» Salomonsen er den bærende personen i stykket og leder oss gjennom de historiske tablåene. Dette «spill i spillet» gir anledning til sceneskifter med enkle midler. Styrt av lyskjeglene tvinges publikum med i opplevelsen.

Om innholdet i spillet

En viktig del er legendene om kapellets opphav. Vandresagnene er velkjente, men får nytt liv i sin framstilling i scenen om stormen.

Den hellige kilden blir belyst med «folkets røst» i ulike varianter og i tablået med vikingene og Hellig Olav selv.

Vekslingen mellom sagnene og livet på markedet framhever folkets «tvisyn». Det blir vist god respekt for hva menneskene har opplevd av helbredelse – og sunn holdning til «ølet som fattigmannens trøst».

Gjennom typene vi møter i handlingen tar stykket for seg de alltid tilbakevendende spørsmål i livet: Ondt mot godt, gud mot djevel, helse og håp, kjærlighet og sex, tro og overtro.

Selv om handlingen utspilles for over 300 år siden er virkemidlene ikke fremmede for vår tid: Healing, naturmedisin og rus er fortsatt ingredienser i det moderne menneskets liv.

Intrigen

Intrigen mellom Svart-Ola og gårdsgutten Petter for å oppnå Leonoras gunst er en tidløs problemstilling: Det er forførerens hensikter målt opp mot den ekte kjærligheten. Stumme Stines sang til avslutning løfter kjærlighetsbegrepet.

Konklusjon

Stykket inneholder humør, følelse og aktivitet. Det er frodig, folkelig, fantasifullt og løssluppet, men balanserer innenfor det som bør være akseptabelt.

2008-oppsettingen bringer mystikken sterkere inn i stykket enn før. Det er typisk for forfatteren at det er lagt inn en «kriminalgåte» – som Salomonsen løser på en finurlig måte.

Bruddstykker fra Hugo Frestis prolog som er skrevet for Olsokfeiringen på Løvøya legges i mange av scenene i fortellerens munn. Det knytter båndene mellom Løvøyspillet og kirkens feiring av Olsok den 29. juli.